SONY KD-85ZG9 review

SONY KD-85ZG9

4.95

De geluidskwaliteit

4.9/5

De bouwkwaliteit

5.0/5

De kenmerken

4.9/5

Voordelen

  • Een zeer indrukwekkende 8K televisie.
  • Prachtig Ultra HD 8K-resolutie.
  • Fantastische geluid (Sound-from-Picture Reality)
  • Ledverlichting voor extra contrast.
  • Krachtige X1 Ultimate-processor.

Nadelen

  • Prijzig.
  • Zwarttinten konden nog een tikje zwarter.

In deze SONY KD-85ZG9 review leest u alles over de bouwkwaliteit, geluidskwaliteit, beeldkwaliteit, kenmerken, specificaties, voor-en nadelen en nog veel meer. Hiernaast bieden wij zoals u gewend bent de scherpste prijzen via onze externe partners. Veel leesplezier!

SONY KD-85ZG9 review - Voorkant

SPECIFICATIES
Schermgrootte: 85 inch, 98 inch | Soort: LCD | Achtergrondverlichting: directe LED | Resolutie: 8K | Besturingssysteem: Android TV | HDR-ondersteuning: HDR10, HLG, Dolby Vision | HDMI-ingangen: 4 | USB-aansluitingen: 3 | Optische uitgang: Ja | Afmeting (BHD): 191.3 cm / 122.6 cm / 43.2 cm

Conclusie

De 85-inch Sony KD-85ZG9 levert verbazingwekkend realistische beelden met vrijwel geen nadelen op de prestaties. Overtuigend zwart (zou nog een tikje zwarter kunnen), uitstekende bewegingscontrole en uitstekend opschalingseffect. De Sony KD-85ZG9 presteert op alle gebieden goed. De X1 Ultimate-chip van Sony en 8K X-Reality Pro technologie doen het goed om op te schalen, details toe te voegen die er volkomen natuurlijk uitzien en ongelooflijke meeslepende prestaties te bieden voor HD- en 4K-inhoud. Lees in de volgende alinea van deze SONY KD-85ZG9 review meer over de voor-en nadelen.

VoordelenNadelen
1. Een zeer indrukwekkende 8K televisie.
2. Prachtig Ultra HD 8K-resolutie.
3. Fantastische geluid (Sound-from-Picture Reality)
4. Ledverlichting voor extra contrast.
5. Krachtige X1 Ultimate-processor.
1. Prijzig.
2. Zwarttinten konden nog een tikje zwarter.

De scherpste prijs wordt via de onderstaande link aangeboden en zo nodig elke dag aangepast. Wij gebruiken betrouwbare externe partijen zoals Bol.com, Coolblue en Mediamarkt.

Lees in de volgende alinea van deze SONY KD-85ZG9 review meer over de beeldkwaliteit.

De beeldkwaliteit

SONY KD-85ZG9 review - Zijkant

Omdat er geen “echte” 8K-content beschikbaar is, kunnen we alleen demo-opnames maken, net zoals we de Samsung QE75Q950T hebben getest. Na een aantal demo’s te hebben getest zijn we erachter gekomen dat de beelden ongelooflijk stevig en realistisch zijn. De beelden trekken je tot actie en neemt je mee. Er wordt veel gesproken over de afstand die nodig is om het meeste uit 8K-inhoud te halen, en het is waar dat hoe dichter je zit, hoe spectaculairder het is. Zelfs op een normale kijkafstand zullen mensen die helemaal niet klaar zijn voor 8K instinctief weten dat ze naar een speciaal product van de volgende generatie kijken.

Sony maakte geen fouten en geeft graag details prijs. Je kunt elke lijn van de kleding zien die mensen dragen in de demo video’s en dit is erg verrassend. Verder weg van de televisie kunt u nog steeds profiteren van de extra resolutie van het beeld. Het is aantrekkelijker, realistischer, meer driedimensionaal dan 4K-beelden en kan u effectief aantrekken.

Hoewel we graag een week 8K-demo-opnames bekijken, moeten we ook de echte inhoud van de Sony KD-85ZG9 testen, dus hebben we de 4K Blu-ray Joker gezien. Het bevat veel donkere scènes, waarvan er vele ook heldere highlights en veel schaduwdetails hebben. Toen we de achtergrondverlichting van de Sony KD-85ZG9 voor het eerst zagen, maakten we ons zorgen over de achtergrondverlichting, dus we wilden dit aspect van de implementatie onderzoeken.

Het goede nieuws is dat de Sony KD-85ZG9 een overtuigende zwarte prestatie heeft. Het is niet verrassend dat OLED-tv’s een totale zwartdiepte kunnen bereiken wanneer ze het verslaan, maar het zwart van deSony KD-85ZG9 ziet er zwart uit wanneer geïsoleerd, wat essentieel is om zonder storing van tv-programma’s of films te genieten.

De consistentie van de achtergrondverlichting is ook cruciaal. Gelukkig heeft de Sony KD-85ZG9 onder extreme omstandigheden en zeer zorgvuldige inspectie slechts een klein kleurverschil, wat te zien is aan de zwarte balken van het breedbeeldscherm. Met andere woorden, tijdens normaal kijken weet je niet hoe de achtergrondverlichting werkt, en dat konden we niet zeggen toen we de Samsung QE75Q950T hadden getest.

Laat uw ogen nooit per ongeluk denken dat u naar een 8K-demo van dit toestel kijkt, maar de Sony KD-85ZG9 kan niet eens het beste 4K-model bieden op het gebied van helderheid en detail. Gezien de omvang van de voortdurende upgrade is dit op zichzelf indrukwekkend. Met deze driver kunnen we ook genieten van de gebarsten kleurbalans en uitstekende bewegingsverwerkingsmogelijkheden van de Sony KD-85ZG9. Vanwege de vloeiendheid, sepia en gebrek aan dynamiek, raden we het gebruik van Cinema-beeldvoorinstellingen af, maar kies ervoor om “Standaard” in te schakelen met “Real-time Kleur”.

Wanneer “Levendig” is geselecteerd, ziet de film er fantastisch uit en combineert hij heldere, warme tinten met een natuurlijke, neutrale balans, en zijn er veel nuances. Bewegingsverwerking is ook erg goed. Sony gebruikt zijn kenmerkende magie om de bewegingen scherper en vloeiender te maken zonder ruis aan de randen van complexe patronen of zonder dat alles er overbewerkt uitziet.

Onze eerste keuze hier is om de standaard aangepaste modus te gebruiken in plaats van automatisch, omdat deze laatste misschien wat slap is bij lastige acties. Als “Aangepast” is geselecteerd, blijven controle en helderheid behouden zonder glans toe te voegen. Beweging is lange tijd Sony’s sterke punt geweest, maar de overstap naar een 8K paneel bracht hier gelukkig niets aan.

In de nabije toekomst zul je nog steeds veel full HD (1080p) en zelfs wat standaarddefinitie (576p) inhoud bekijken, maar gezien het percentage beelden dat de tv moet genereren, zijn de prestaties van de Sony KD-85ZG9 bij deze lage resoluties verbluffend.

De bouwkwaliteit

SONY KD-85ZG9 review - Zijkant

De Sony KD-85ZG9 is erg groot en indrukwekkend. Wat verfrissend is, is dat Sony niet heeft geprobeerd het formaat van de televisie te verbergen, maar een ontwerp heeft bedacht dat het esthetisch aantrekkelijk maakt. Met zijn rechte lijnen, scherpe randen en dikke panelen heeft het een industriële esthetiek, maar tegelijkertijd zijn vooral elegante en stijlvolle utilitaire voeten opvallend. De Sony KD-85ZG9 is ontworpen om er vanuit alle hoeken goed uit te zien, het achterpaneel en de kanalen verbergen verbindingen en kabels, en het dambordpatroon maakt de achterkant interessanter dan normaal.

Dit is natuurlijk een dieptekit met een dieptemeting van 12 cm. Vergeleken met Samsung wordt de extra dikte van Sony veroorzaakt door de aansluiting, en zit de elektronica in het hoofdframe en Sony heeft meer en grotere luidsprekerdrivers ingebouwd dan normaal.

Deze schijven zijn naar de voorkant gericht en zijn ingebouwd in de boven- en onderpanelen, dus ze moeten ook dikker zijn. Dit aspect van het ontwerp wordt goed aangepakt. Aan de voorkant is er geen vlak oppervlak. Dit zorgt ervoor dat het geluid wordt afgevoerd terwijl het als koellichaam fungeert, evenals de warmte die wordt gegenereerd door de interne componenten.

Hoewel de Sony KD-85ZG9 elegant is, kan hij toch elke kamer in beslag nemen. Lees meer over de functies in de volgende paragraaf van deze SONY KD-85ZG9 review.

De kenmerken

Zijkant ZG9

De pixeldichtheid van een 65 inch 4K tv is iets lager dan 68ppi (pixels per inch). Door de televisie te vergroten tot 85 inch zonder de resolutie te wijzigen, daalt de pixeldichtheid onder de 52ppi, wat de beeldhelderheid vermindert. Dat is waar 8K van pas komt. De pixeldichtheid van de 85inc Sony KD-85ZG9 is bijna 104ppi, wat tweemaal de pixeldichtheid is van een vergelijkbaar formaat 4K-model.

Om volledig te profiteren van de extra pixeldichtheid, heb je 8K-inhoud nodig, en dit is het probleem. Momenteel niet, we hebben niet eens een aankomstdatum. Strikt genomen kunnen we niet eens garanderen dat wanneer 8K arriveert, het in een formaat zal zijn dat deze eerste 8K televisies aankunnen. We hopen dat streamingdiensten zoals Netflix het harde werk van compatibiliteit aankunnen, maar er kunnen altijd app-updates zijn die mogelijk niet op de eerste televisie verschijnen.

Je zou 8K moeten kunnen ontvangen van externe bronnen zoals streamingsticks of PVR’s. Hoewel de HDMI-aansluitingen van de Sony KD-85ZG9 officieel 2.0 gecertificeerd zijn, zegt Sony dat ze de HDMI 2.1-specificatie hebben gehaald, hoewel ze binnenkort mogelijk volledig gecertificeerd zijn. Een software-update is vereist. Volledig gebruik maken van de niet-8K-inhoud die we momenteel bekijken, is natuurlijk cruciaal, dus hoewel Sony KD-85ZG9 de X1 Ultimate-chip gebruikt die al in sommige Sony 4K-modellen te zien is, zijn sommige functies verbeterd om volledig gebruik te maken van het 8K-paneel.

8K X-Reality Pro maakt gebruik van een nieuwe speciale 8K-database om een ​​hogere nauwkeurigheid en detail te bieden, waardoor wordt voldaan aan de uitbreidingsbehoeften, terwijl de Dynamic Range Pro van de 8K X-trend de definitie kan verbeteren wanneer een specifiek gebied dit nodig heeft, en is compatibel met de hoofdstuurprogramma-functie voor achtergrondverlichting.

Andere kenmerken van de X1 Ultimate-chip zijn onder meer X-Motion Clarity en X-Wide Angle, die zijn ontworpen om de kijkhoeken te verbeteren in vergelijking met andere televisies met achtergrondverlichting. Als je een speciale gebruikerservaring wilt, ben je misschien teleurgesteld dat de Sony KD-85ZG9 hetzelfde Android TV 8.0-besturingssysteem krijgt als zijn 4K-broer.

De interactiviteit van de Sony KD-85ZG9 wordt verder verbeterd door de nieuwe afstandsbediening van Sony, die gemakkelijk vast te houden en overzichtelijk is, en de klikbare knoppen zijn bevredigend . Uiteraard wordt Android TV geleverd met Google Assistant, en de Sony KD-85ZG9 heeft ook de “Alexa compatible” certificering behaald. Daarnaast heeft Sony een microfoon ingebouwd in het onderframe van de televisie, waardoor volledig handsfree bediening een optie is. Tijdens de test zagen we dat Sony KD-85ZG9 reageerde op spraakopdrachten, of het nu ging om een ​​verzoek om muziek, een instructie om bepaalde Netflix-programma’s af te spelen.

Android TV ondersteunt ook veel toepassingen, waaronder Netflix en Amazon Video voor streaming via abonnementen, Google Play Movies en TV voor 4K en HDR10, en Rakuten-films (alleen HD), Plex en VLC spelen hun eigen bestanden, Spotify, Tidal en Deezer spelen muziek. Hoewel Android TV zelf enkele inhaal-apps mist, heeft Sony YouView toegevoegd, zodat je alle opties kunt krijgen. De enige applicatie die geen echte betekenis heeft, is Now TV, dat gratis Sky-content kan streamen zonder abonnement. De televisie heeft echter een ingebouwde Chromecast, dus Now TV kan worden uitgezonden vanaf een mobiele telefoon of tablet. Lees meer over geluidskwaliteit in het volgende deel van deze SONY KD-85ZG9 review.

De geluidskwaliteit

ZG9 in woonkamer

Sony heeft de afgelopen jaren het geluid erg ontwikkeld. Voor OLED televisies wordt dit bereikt door traditionele luidsprekers neer te zetten en een actuator te gebruiken om het scherm te laten trillen om geluid te produceren, maar voor LCD-instellingen met achtergrondverlichting is deze oplossing niet mogelijk. In plaats daarvan heeft Sony vier groepen van drie voorluidsprekers in het frame van de tv geïntegreerd en vier woofers aan de achterkant toegevoegd, het effect is indrukwekkend.

Het lijdt geen twijfel dat dit een van de best klinkende televisies op de markt is. Het combineert de directheid en helderheid van het geluid, een breed, open klankbereik, nauwkeurige effectplaatsing en een zware en zware bodem ontworpen volgens tv-normen, maar er zijn geen modellen die de bas kunnen versterken zonder een driver. Het geluid lijkt van het scherm te komen, of in ieder geval van rond het scherm, in plaats van van onderaf, zoals bij de meeste concurrenten.

De hoogte van het geluid is erg groot, wat een effect geeft dat vergelijkbaar is met Atmos. Het geluid zal je niet omringen zoals een goed geïmplementeerd virtueel surround-geluid. De audio van de Sony KD-85ZG9 kun je verslaan met een soundbar, maar het moet wel een goede speaker zijn. De meeste televisies worden qua geluid door bijna elke soundbar verslagen, maar om Sony te verslaan, moet je veel geld uitgeven, zoals een Sonos Arc.

Bovendien kunt u de Sony KD-85ZG9 ook integreren in een volledig surroundsysteem. Er zijn standaard luidsprekeraansluitingen aan de achterkant, die de traditionele middenluidsprekers kunnen vervangen. Lees meer over onze conclusies in het volgende deel van deze Sony KD-85ZG9 review.

Conclusie

Als er geen 8K-inhoud beschikbaar is, zullen de meeste mensen geschokt zijn als ze zoveel geld uitgeven aan een 8K televisie. Als het mogelijk is om een ​​85-inch 4K televisie te kopen voor minder dan 4000 euro, is het moeilijk te bewijzen dat je 10.000 euro hebt uitgegeven aan een resolutie die je lange tijd niet zult gebruiken.

Als kosten echter geen probleem zijn en u een leider wilt zijn in tv-technologie, dan is de Sony KD-85ZG9 de televisie die u kunt kopen. In tegenstelling tot de Samsung QE55Q90T is de Samsung QE55Q90T in sommige opzichten zwakker dan zijn eigen 4K-broer en de prestaties van de Sony KD-85ZG9 hebben bijna geen nadelen. De televisie kan verbluffende en gemakkelijk uitgebalanceerde beelden produceren en hij klinkt goed. Ik hoop dat deze SONY KD-85ZG9 review nuttig voor je is! Wil je naast deze SONY KD-85ZG9 review nog meer reviews lezen? Kijk onder het kopje “Meer reviews”. succes!

De scherpste prijs wordt via de onderstaande link aangeboden en zo nodig elke dag aangepast. Wij gebruiken betrouwbare externe partijen zoals Bol.com, Coolblue en Mediamarkt.

Meer Reviews:
< Soundbars
< Draadloze Speakers
< Draagbare Bluetooth Speakers
< Boekenplank Luidsprekers
< Subwoofers
< Televisies
< Beste Koop

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Schuiven naar boven
COOLBLUE AANBIEDINGENTOT 50% KORTING BIJ COOLBLUE! - MEER DAN 2000+ ARTIKELEN AFGEPRIJSD

Vroeger in de folder te vinden, maar nu hier gebundeld: al de aanbiedingen van Coolblue. Zoek jouw favoriete product tussen alle aanbiedingen en je hebt hem de volgende dag in huis tegen een scherpe korting. Maar let op: onze aanbiedingen gaan als warme broodjes over de toonbank, dus wees er snel bij.

Let Op: Korting tot 70% op Bol.com! OP=OP